Transitie van OHSAS 18001 naar ISO45001: Q&A

treinsporen xxx.jpg

Hoe vertaalt de transitie van OHSAS naar ISO 45001 zich concreet naar HR toe?

HR wordt omwille van diverse redenen meer aangesproken dan voorheen (onder OHSAS):

  • het toegenomen belang van de algemene competentie “leiderschap” (dus meer inspanning vanwege HR om leidinggevenden toe te laten eventueel bijkomende competenties te verwerven)

  • het toegenomen belang van strategische keuzes en beslissingen (waarbij het volledige management betrokken is, en de focus minder op productie ligt), dus meer betrokkenheid van HR (dat geldt overigens ook voor andere support afdelingen)

  • het toegenomen belang van uitbestede processen met impact op veiligheid, HR is meestal beheerder van (uitbestede) veiligheidsopleidingen. Die hebben impact op de diverse competenties van medewerkers en dus ook op hun veiligheid (denk maar aan opleidingen vorkheftruckchauffeur, EHBO, intern auditor, ….

Bij de ISO is er ook sprake van Rollen i.p.v. taken en opdrachten?

ISO 45001 spreekt niet van taken en opdrachten, en ook niet van functies overigens. De norm vermeldt 3 begrippen: rollen, verantwoordelijkheden en bevoegdheden.

Een rol kan gelijklopen met een functie (zoals bv preventieadviseur of HR-manager). Een rol kan ook bovenop een functie komen (zoals, opnieuw, preventieadviseur in kleinere bedrijven, of EHBO-hulpverlener of intern auditor).

Een rol gaat gepaard met verantwoordelijkheden (Wat moet ik doen?) en bevoegdheden (Wat mag ik doen?).

Taken en opdrachten kan je in deze logica vooral ophangen aan verantwoordelijkheden, in die zin dat ze beschrijven wat moet gebeuren.

Ik ben nieuw in zorgsystemen en heb de OHSAS periode niet meegemaakt. Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten om mijn onderneming te helpen in de transitie naar ISO 45001.

Ik ga er voor deze vraag even vanuit dat je terecht bent gekomen in een omgeving waar wel al OHSAS is geïmplementeerd, je hebt er zelf alleen geen kennis over.

In dat geval kan je focussen op de elementen die we overlopen hebben tijdens het webinar “Transitie naar ISO 45001”, en ligt de nadruk op de switch naar strategisch denken, leiderschap en risicodenken doorheen het volledige systeem. Specifieke topics die (meer dan bij OHSAS) aandacht vragen, zijn management of change en aankoop/uitbesteding van processen.

Myriam, hoe zie jij de VCA evolueren nu meer bedrijven overstappen naar 45001. Heeft VCA dan nog een toekomst?

VCA heeft nog een toekomst, zolang het gebruikt wordt waar het voor bedoeld was, met name binnen de relatie opdrachtgever-contractor aantonen dat aan bepaalde basisvereisten voldaan is qua veiligheid op de werkvloer (accent op borgen van werkwijzen). Als VCA zich zou ontwikkelen tot een volwaardig managementsysteem (met ook een continu verbeteringscomponent PDCA), zal het op een bepaald moment wel in botsing komen met ISO 45001 dat algemener toepasbaar en internationaler is.

Kan ik de MOC ook meenemen naar onze VCA** projectplan? Dus geen apart systeem meer voor beide systemen?

Je systeem moet vooral voor jou werken in de realiteit van jouw bedrijfsomgeving. En die realiteit houdt in dat er regelmatig veranderingen zijn. Aan mensen, aan omgeving, aan uitrusting, en ook aan projecten. Je zal dus voor al die aspecten management of change moeten toepassen om te zorgen dat je systeem niet ten onder gaat aan opeenvolgende (kleine en grote) wijzigingen. Je kan dan nog kiezen of je management of change gaat definiëren per type wijziging (zoals bv een onthaalprocedure voor nieuwe werknemers en een aankoopprocedure voor nieuwe arbeidsmiddelen), of dat je voor 1 overkoepelende MOC-benadering gaat. Zeker een afrader is hetzelfde op twee plaatsen definiëren.

Hoe gaan de petrochemische bedrijven aanvaarden als men overstapt van VCA** naar ISO45001?

In onze ervaring hebben opdrachtgevers een klein beetje koudwatervrees wanneer hun contractors aangeven te denken aan de overstap van VCA naar ISO 45001. Voor een opdrachtgever is VCA vrij “comfortabel”, want er is duidelijk gedefinieerd waaraan de contractor moet voldoen (bv opleidingen, toolboxmeetings), en het is dus ook duidelijk controleerbaar op het terrein of die contractor dat ook wel doet. In een ISO 45001-systeem heeft de contractor zelf meer vrijheid om te bepalen op welke manier de onderdelen van het systeem ingevuld worden.

Die koudwatervrees groeit er allicht op termijn wel uit.

OHSAS 18001 liet zelfcertificatie toe - wat met ISO 45001?

ISO 45001 stelt in onderdeel 0.5: “Dit document (ISO 45001) bevat eisen die een organisatie kan gebruiken om een veiligheids- en gezondheidsmanagementsysteem te implementeren en de conformiteit aan dit document te beoordelen. Een organisatie die wil aantonen dat zij voldoet aan dit document kan dit doen door:

  • de naleving ervan zelf vast te stellen en daarover een zelfverklaring af te leggen, of

  • te streven naar bevestiging van de naleving ervan door belanghebbenden van de organisatie, zoals klanten, of

  • te streven naar bevestiging van haar zelfverklaring door een voor de organisatie externe partij, of

  • te streven naar certificatie van haar veiligheids- en gezondheidsmanagementsysteem door een externe organisatie.”

Zelfcertificatie behoort dus tot de mogelijkheden.


LAATSTE BLOGS IN DIT TOPIC